Nagrajenki 2016 sta Silvana Paletti in Svetlana Slapšak

 

dsc_8041

Prejemnici nagrade MIRA 2016 sta Silvana Paletti in Svetlana Slapšak

Silvana Paletti je doma v dollini Rezije. Piše pesmi, pravljice in pripovedke v rezijanščini, italijanščini in furlanščini, prevaja in raziskuje rezijansko izročilo. Njeno najbolj znano delo je trojezična pesniška zbirka Rozajanski serčni romonenj/La lingua resiana del cuore/Rezijanska srčna govorica (Ljubljana: ZRC SAZU, 2002), kjer je objavila pesmi v slovenščini, italijanščini in rezijanskem narečju. Leta 2009 je v trijezični brošuri Rezija naša z Renatom Qagliom objavila nekaj pesmi, leta 2010 pa je pri slovenskem PEN-u izšla trijezična Poezija iz Rezije. Leta 2014 je v sodelovanju z multimedijsko umetnico Zvonko T. Simčič izdala zgoščenko Mali rug/Glas neba.

Leta 2021 je prevedla svetovno znan francoski roman Mali princ Antoinea de Saint-Exupéryja v rezijanščino s pomočjo Malinke Pila.

Svetlana Slapšak 

Kritičarka, znanstvenica, antropologinja in doktorica antičnih študij. Predavateljico in nekdanjo dekanjo Fakultete za podiplomski humanistični študij v Ljubljani ISH, je akademska pot vodila po številnih svetovnih univerzah. Objavila je več kot petdeset knjig, več kot štiristo znanstvenih študij in več kot tisoč esejev. Prejela je več mednarodnih nagrad. Njena biografija daje vpogled v intelektualno sceno zadnjih let Jugoslavije in čas nastanka novih držav, saj je režimom in ideologijam navkljub dosledno zagovarjala svojo humanistično misel, kar je bilo pomembno zlasti med balkanskimi vojnami, ko je bila z gibanjem 1000 žensk za mir uvrščena tudi med nominirance za Nobelovo nagrado za mir.