MIRA - 2013

Nagrajenka Mira 2013

Ožji krog Mire, ženskega odbora SC PEN, je na 29. Slovenskem knjižnem sejmu prvič podelil nagrado Mira za izjemne dosežke na področju literarne ustvarjalnosti in celostne osebnostne drže. Petčlanska žirija, ki so jo sestavljali: dr. Irena Novak-Popov (predsednica), dr. Katja Mihurko-Poniž, dr. Stanislava Repar, dr. Barbara Simoniti in dr. Andrej Detela, se je med enajstimi prispelimi predlogi soglasno odločila, da nagrado prejme pesnica, prevajalka in publicistka Jolka Milič. Slovesnost je potekala v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, glavna govorka je bila Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic.

Nagrada Mira 2013

Barbara Simoniti je dejala, da si je že pred desetimi leti skupaj z Barbaro Korun zadala nalogo, da se ne sme nikoli več ponoviti, da bodo pomembne slovenske ustvarjalke, kot sta bili Saša Vegri in Ada Škerl, „do smrti ostale brez nagrade”. Obenem želijo omogočiti mladim avtoricam, da vstopijo v že obstoječ literarni prostor ženskih ustvarjalk. „Moja generacija ni imela učiteljic, vzornic in mentoric na tem področju in ta vrzel se pozna tudi v njeni slabši prepoznavnosti,” je poudarila. (STA)

http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/prva-mira-je-jolka-milic.html http://www.dnevnik.si/clanek/1042659689 http://www.siol.net/kultura/knjige/2013/10/literarne_nagrade.aspx http://www.primorske.si/Kultura/-Jolki-Milic-nagrada-mira.aspx http://www.primorske.si/Kultura/Jolki-Milic-bodo-nocoj-izrocili-literarno-nagrado-.aspx http://www.rtvslo.si/kultura/novice/literarno-nagrado-mira-bo-kot-prva-prejela-jolka-milic/322125 http://www.noviglas.eu/jolka-milic-prva-prejemnica-nagrade-mira