Nagrajenka 2023 je Jerneja Jezernik

Ob deseti obletnici podeljevanja nagrade MIRA gre nagrada v roke Jerneji Jezernik, dolgoletno predani raziskovalki in ohranjevalki dediščine Alme M. Karlin.

Strokovna komisija, v sestavi Tatjana Pregl Kobe, Zoran Pevec, Andrej Predin in Darinka Kozinc (predsednica), je bila soglasna, da se literarno nagrado MIRA 2023 podeli Jerneji Jezernik. Komisijo je prepričalo dolgoletno predano, poglobljeno in strokovno delo, ki ga je posvetila Almi M. Karlin, saj je pozabljeno avtorico in svetovno popotnico s Slovenskega ponovno umestila na kulturni zemljevid današnje Srednje Evrope. Kot diplomantka slovenščine in nemščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani je s prevodi poskrbela, da so Almine kot tudi knjige sodobnih avstrijskih pisateljev prišle med slovensko bralstvo. V slovenščino je prevedla sedemnajst njenih knjig in je avtorica treh monografij o Almi M. Karlin. Biografija Mit Bubikopf und Schreibmaschine um die Welt se je uvrstila med trideset najboljših knjig na seznamu Hotlist. Uspešno tke vezi med slovenskim in avstrijskim kulturnim prostorom: bila je članica žirije natečaja Promladi za mlade literate in literatke na avstrijskem Koroškem, vodila je Slovensko študijsko knjižnico v Celovcu, bila je urednica slovenskega programa, založbe Drava in radijskih oddaj Literarni razgledi ter dvojezične oddaje Sto žensk. slovenska literatura / Hundert Frauen. Slowenische Literatur na celovškem radiu Agora.

Jerneja Jezernik je nagrado MIRA, dvanajsto zapovrstjo, prejela novembra 2023 na slovesni prireditvi v dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu. Slavje je potekalo pod naslovom Samorastnice – graditeljice kulturnega prostora. S tem so pri MIRI izpostavili, da ustvarjalke velikokrat živijo naporno življenje, polno odrekanja in družbene spregledanosti, in pogosto le zaradi svoje samorastniške drže vztrajajo na tej poti. Nagrajenka je poleg priznanja in finančne nagrade dobila tudi umetniško delo Huiqin Wang, slikarke in povezovalka slovenske in kitajske kulture.
Priznanje za svoje delo so prejele tudi nominiranke MIRE 2023: Anja Mugerli, Dušanka Zabukovec, Mirana Likar Bajželj in Vilma Purič.

Foto: Tatjana Splichal