Podoba slovenskih literarnih ustvarjalk v učnih načrtih za pouk slovenščine v osnovnih in srednjih šolah

Zapis s posveta št. 2 / Poročilo oz. podlaga za medije in njihova poročanja

Že vrsto let se v ženskem odboru SC PEN MIRA ukvarjamo z vprašanjem, kakšna je podoba ženske ustvarjalke ali nasploh ženske v različnih družbenih kontekstih. Listina mednarodnega PEN-a in listina MIRE nas zavezujeta h kritičnemu dialogu z različnimi javnostmi. Izobraževanje je tisto področje našega življenja, ki najbolj vpliva na prihodnji razvoj odnosov med spoloma in na podobo obeh, predvsem skozi prizmo literarnih besedil.
Bežen pogled v učne načrte za pouk slovenščine v osnovnih in srednjih šolah kaže neko razmerje med literati in literatkami, ki je posledica zgodovinskih in drugih dejavnikov. Članice ženskega odbora SC PEN MIRA predvsem zanima, kakšno podobo si ob tem glede literarnih ustvarjalk gradijo učenci in dijaki, še bolj pa učenke in dijakinje. Si bodo nekoč dijakinje upale stopiti na slovenski Parnas ali bodo raje ostajale v ozadju? Ni mogoče čas, da se mladi soočijo s podobo družbe, kjer velja enakopravnost med spoloma, tudi skozi literaturo?

DSC_0246Želimo ustvariti kreativni dialog, odpreti prostor diskusije, v kateri boste do besede prišli vsi: pobudniki pozitivnih sprememb, snovalci učnih načrtov, pedagogi, literarni znanstveniki in ustvarjalci sami. Zato Vas vljudno vabimo, da se udeležite posveta, ki bo v Cankarjevem domu, v dvorani Lily Novy, 21. aprila 2015 od 9.00 do 16.00.

Nagovor sodelujočih sta že potrdili gospa Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic in gospa mag. Julijana Bizjak Mlakar, ministrica za kulturo RS, pozdravila pa vas bo. Pred vami je program posveta. Prosim vas, da najkasneje do 20. 04. 2015 potrdite udeležbo na posvetu, najbolje na naslov: tanja@tuma.si, saj bodo vsi prijavljeni udeleženci prejeli izvlečke predavanj.

Veselimo se vaše udeležbe v diskusiji in vas lepo pozdravljamo,
Tanja Tuma, vodja posveta 030 321 710

Članice UO MIRA: dr. Barbara Simoniti, dr. Stanislava Repar, dr. Bogomila Kravos, dr. Ana Marija Sobočan, Miriam Drev, Jerneja Jezernik, Tatjana Pregl Kobe in Tanja Tuma.

PROGRAM POSVETA: 21. aprila od 9.00 - 16.00, dvorana Lily Novy

Posvet sta organizacijsko in finančno podprla:

JAK-logo CD-logo


 

 

Objavi komentar