Nagrajenka 2021 je Luna J. Šribar

foto: BoBo Žiga Živulović ml.

Luna Jurančič Šribar je deseta prejemnica literarne nagrade, ki jo podeljuje Ženski odbor Slovenskega centra PEN - nagrade mira. Leta 1981 rojena pisateljica je svoj romeneskni prvenec objavila leta 2018, lani pa še svojo prvo zbirko kratkih zgodb.

Luni Jurančič Šribar so nagrado podelili na slovesnosti v Cankarjevem domu 3. novembra 2021. Letošnji komisiji za nagrado mira je predsedovala Petra Koršič, ob njej pa so o nagrajenki odločali še lanska prejemnica nagrade Barbara KorunIgor Divjak, Vesna Mikolič in Tatjana Pregl Kobe.

Avtorica je sicer doktorica antropologije vsakdanjega življenja s področja primerjave med ekonomijo daru in skupnostno ekonomijo. Tako je večji del svoje delovno-ustvarjalne poti delovala v nevladnem sektorju na področju brezdomstva, in sicer od leta 2005 do 2019 v društvu Kralji ulice.

Kot je zapisala komisija v obrazložitvi nagrade, je njeno delo med ljudmi na družbenem obrobju vplivalo tudi na njeno literarno ustvarjanje. V svojih literarnih delih posebno pozornost posveča ženskim likom, upornim in močnim junakinjam, ki kljub preizkušnjam in življenju na obrobju obvladujejo svojo usodo.

"S svojim prepoznavnim skupinskim delovanjem z brezdomci pušča opazno sled in družbeno tkivo aktivno nagiba v bolj humano sobivanje. Kot prozaistko, ki pretresa družbeno pričakovano, jo zaposlujejo prav prikrite in na videz (ob)robne teme naših življenj," je še zapisala komisija.

Njen romaneskni prvenec Starinarnica je izšel leta 2018 pri Mladinski knjigi in prinaša ostro kritiko uničevalnega sistema. Obenem prek fikcijske zgodbe ponuja tudi vizijo bolj humanih odnosov med pripadniki družbe. V prvi zbirki kratkih zgodb Konstrukt, d. b. o., ki je izšla leta 2020 pri Literi, pa prek svojih protagonistov daje glas tistim, ki so običajno najbolj spregledani in ne ustrezajo predstavam o družbeni "normalnosti". Njeni liki živijo neobičajna življenja, pred bralci pa se odstirajo teme, ki so navadno potisnjene na obrobje.

Prvi mladinski roman Lune Jurančič Šribar, nosi naslov Grizolda in Maček, in je bil lani nominiran za nagrado Modra ptica. Leta 2022 je izšel pri Mladinski knjigi.

Za nagrado so bile nominirane še Blanka Erhatič, Đurđa Strsoglavec, Nada Marija Grošelj, Amalija Jelen Mikša, Mirana Likar, Cvetka Bevc, Katja Mihurko Poniž, Saša Pavček, Jerneja Jezernik, Urška Klakočar Zupančič in Ivana Kampuš.