Poročilo o delu ŽO SC PEN Mira za leto 2017

Poročilo o delu ŽO SC PEN MIRA v letu 2017

 

Prireditve slovenskih ustvarjalk in aktivnosti v Sloveniji kronološko

 1. 1. – udeležba na konferenci Podjetnost je ženskega spola – organizacija GZS, Marta Turk, kjer je Tanja Tuma predstavila delo ŽO SC PEN MIRA.

9.2. ob 19.00 – Literarni večer v okviru kulturne prireditve Dialogi (organizira Breda Jelen Sobočan), v Ljubljani. Pesmi in prozo sta brali Meto Kušar in Veroniko Simoniti, razgovor z njima je vodila Miriam Drev

 1. 3. – Nastop na okrogli mizi o enakih možnosti v Pritličju, organizacija Teja Reba, društvo Mesto žensk,

8.3. – Tiskovna konferenca 8. marec v očeh slovenskih, turških in kurdskih književnic, na kateri smo razpravljali z dr. Katjo Mihurko Poniž in Mojco Kumerdej o stanju in kanoniziranju slovenskih književnic ter novinarjem predstavili usode treh pisateljic Asli Erdogan, Pinar Selek in Mujgan Ekin. Dodatno smo osvetlili usodo kurdske pisateljice, aktivistke in sekretarke Kurdskega centra PEN, dr. Berivan Dosky.

8.3. – Okrogla miza v Knjigarni Konzorcij: Ali je sovražni govor vojna napoved? Sogovorniki Janez Markeš, Peter Čeferin in Jerca Cvikl Legan, moderirala Tanja Tuma; namen je bil priprava na blejsko srečanje, kjer je bila ena od tem sovražni govor.

 1. 4. – sestanek UO in zbor članov in članic ŽO SC PEN MIRA
 2. 5. – udeležba na konferenci Engendering 2017 s prispevkom Tanje Tuma Spolno pogojena (samo) cenzura v književnosti danes; prispevek je bil objavljen v zborniku.
 3. 6. – Noč knjigarn, 8 dogodkov, 9 avtoric, 1 avtor; sodelovanje z Društvom slovenskih založnikov pri predstavitvi književnic in književnikov v knjigarnah; sodelovali so avtorice in avtor Katarina Cvetko Vah, Miriam Drev, Maja Gal Štromar, Tatjana Pregl Kobe, Svetlana Slapšak, Matej Kranjc, Bogomila Kravos, Evelina Umek, Meta Kušar in Stanka Repar. Dogodki so se odvijali v Ljubljani, Celju, Kopru in Izoli.
 4. 7. – objava razpisa za 5. Literarno nagrado MIRA
 5. 9. – Hommage Simone Veil; o izjemni lani preminuli Evropejki so spregovorili dr. Svetlana Slapšak, doktorica antičnih študij, kritičarka in antropologinja, dr. Iztok Simoniti,esejist in diplomat in Milena Šmit,pravnica in nekdanja veleposlanica, ki je razgovor vodila. Posnetek razgovora je na voljo na spletni strani www.mira.si, ki je v izgradnji in bo ponovno na voljo 8.2.2018.
 6. – 29. 9. – udeležba na kongresu Zveze bibliotekarskih društev Slovenije z naslovom Ustvarimo državo bralcev: Tanja Tuma je predstavila prispevek Sovražni govor in odgovornost kulturnih posrednikov za njegovo širitev. Video posnetek in prosojnice so na voljo na povezavi http://www.zbds-zveza.si/?q=node5/kongres2017-urnik, članek pa je bil objavljen v zborniku.

6.11. – zbor članov in članic MIRE

 1. 10. – 20. 11. – delo Žirije za LN MIRA v sestavi Bogomila Kravos, Martina Ožbot, Marko Golja, Jerneja Jezernik in Svetlana Slapšak
 2. 10. ob 15.00 – predstavitev nominirank LN MIRA na Slovenskem knjižnem sejmu, vodila Tatjana Pregl Kobe,
 3. 12. ob 18.00 – podelitev LN MIRA v Narodni galeriji, nagrajenka dr. Alenka Jensterle Doležal; letos je bil posebno dober odziv vseh medijev,
 4. 12. ob 18.00 – Od besed k dejanjem, debatni večer v sodelovanju z Rotary klubom NIKE o temeljnih listinah za človekove pravice, PENovi listini in Ženskem manifestu; udeleženci Danilo Türk, Milena Šmid, Danijel Petrovič (najvišji predstavnik Rotary Slovenija, guverner distrikta) in Karin Cvetko Vah.

 

Obiski tujih literarnih ustvarjalk v Sloveniji

 1. 5. 2018 – 49. mednarodno srečanje na Bledu

14.00 : Srečanje je uvedla odmevna okrogla miza PIWWC (PEN International Women Writers’ Commitee) Ali je sovražni govor vojna napoved (vodila sta jo Tanja Tuma, ŽO SC PEN MIRA in Emmanuel Pierrat, predsednik PEN Francija), na katero je prispelo rekordno število prispevkov. V uri in pol se je zvrstilo 13 referentov v slovenskem, angleškem in francoskem jeziku in predstavilo svoj pogled na temo, preostanek časa pa je bil namenjen diskusiji.

 

 16.00: Odvijal se je 2. uradni sestanek PIWWC na Bledu, ki ga je vodila Tanja Tuma s članico upravnega odbora PIWWC Sarah Lawson, PEN Anglija. Prizadevanja, da Bled postane poleg letnega kongresa pomembno mesto srečanja ne samo članov mednarodnega odbora Pisatelji za mir, temveč tudi mednarodnega ženskega odbora (včasih so zaradi racionalizacije stroškov to iste osebe iz posameznega centra PEN), so po petih letih obrodila sadove. Na letošnjem kongresu mednarodnega PEN so članice mednarodnega ženskega odbora v članstvo upravnega odbora sprejele Tanjo Tuma, kar ni priznanje eni osebi, temveč delovanju ŽO SC PEN MIRA v celoti. Posebnost blejskega sestanka ženskega odbora je tudi, da v delo tradicionalno vključimo moške kolege, saj vprašanje enakopravnosti ni le vprašanje književnic, temveč vseh. Izkazali smo se tudi s svetovalno vlogo pri oblikovanju pomembnega dokumenta Ženski manifest mednarodnega PEN, ki je v slovenskem prevodu dosegljiv na spletni strani www.mira.si. (Spletna stran MIRE je trenutno v izgradnji, tako da jo boste ponovno lahko obiskali 8. 2. 2018.), med prvimi pa je bil objavljen na http://www.piwwc.org/womens_manifesto_slovene.pdf.

Pomembno je opozoriti na še eno veliko spremembo v mednarodnem PENu, t.j. spremembo Temeljne listine PEN, ki prvič od ustanovitve jasno narekuje enakost in enakopravnost žensk v tej organizaciji. 3. člen je dopolnjen takole:

»Članice in člani PEN so v vsakem trenutku dolžni zastaviti ves svoj vpliv za razumevanje in spoštovanje med ljudmi in narodi, se po najboljših močeh truditi za odpravo sovraštva in se zavzemati za ideal enega človeštva živečega v miru in enakosti enega sveta.«

 

 1. 10. ob 19.00 – predstavitev pesniške antologije U mreži stih, hrvaške in slovenske pesnice v dvorani DSP in PEN; vodila Barbara Pogačnik, nastopajoči Dorta Jagić, Darija Žilić, Anastazija Komljenović, Nadežda Radović in Tin Lemac.

 

Gostovanje članov in članic ŽO SC PEN MIRA v tujini

 

Gostovanje v Berlinu od 25. do 28. oktobra – Miriam Drev, Jerneja Jezernik in Tanja Tuma

Sodelovale smo na kulturnih prireditvah, ki jih je pripravil Slovenski kulturni center pri Veleposlaništvu RS v Berlinu. 26. 10. je bilo dobro obiskan samostojen nastop pisateljic v berlinski hiši literature Literaturhaus Berlin, na katerem smo brale besedila v slovenščini in nemščini.

Ob nastopu smo skupaj z veleposlaništvom izdali tudi dvojezično brošuro Besede iz nočnih let/Worte aus nächtlichen Jahren, v kateri smo predstavili dejavnost in nagrado MIRA nemški knjižni publiki. Uvoda v brošuro sta napisala Detlef Bluhm, direktor Literarne hiše v Berlinu in Tanja Tuma, predsednica ŽO SC PEN MIRA, iz svojih del pa odlomke nastopajoče pisateljice. Za nemški jezikovni prostor imamo pripravljena besedila za dvojezično antologijo, ki predstavlja 13 književnic iz Slovenije in jo bomo izdali ob letošnjem gostovanju pisateljic v Hamburgu in Berlinu, seveda, če bo JAKRS odobril sredstva.

 

Gostovanje v Pragi od 14. do 17. novembra na festivalu Mladi mesec

Gostovanja sta se udeležili pesnici Meta Kušar in Miriam Drev in poželi lep uspeh, MIRA pa tudi sodeluje pri dvojezični slovensko-češki antologiji pesnic, ki bo izšla v kratkem. Gostovanje je odjeknilo tudi v slovenskih medijih in je postalo tradicionalno.

 

Načrtovali smo tudi gostovanje v Bruslju, a je zaradi organizacijskih težav z bruseljskim centrom PEN, odpadlo.

 

Dejavnost ŽO SC PEN MIRA na splošno

 

Literarna nagrada MIRA

Žirija v sestavi: dr. Martina Ožbot (predsednica), dr. Bogomila Kravos, Marko Golja, Jerneja Jezernik in dr. Svetlana Slapšak je izbrala peto nagrajenko MIRE, in sicer je to Alenka Jensterle-Doležal.

V letu 2017 so bile nominirane Vesna Guštin Grilanc, Simona Kopinšek, Sonja Koranter, Mirana Likar, Barbara Pogačnik, Milenka Pungerčar in Ana Schnabl. Žirija je dvema ustvarjalkama, Sonji Koranter in Milenki Pungerčar dodelila posebni priznanji. Ob podelitvi, ki je potekala 12. 12. v Narodni galeriji, smo izdali brošuro, ki predstavlja nominiranke in je v elektronski obliki vseskozi dosegljiva na naši spletni strani. Prav tako smo podprli praizvedbo odlomkov izjemnega recitala Človek naj bo sojen po sanjah, ki je z glasbo Andreja Marinčiča, petjem Jasne Žitnik in interpretacijo Maje Gal Štromar, poslušalce popeljal po poetičnih pokrajinah Tomaža Šalamuna.

Hkrati smo se odločili, da bomo v svoj program vključili vsakoleten večer Spomin na njih, naš spomin, ki je posvečen umrlin članom DSP in PEN ter ga pripravlja naša Meta Kušar z Iztokom Simonitijem (glasba) in Jurijem Součkom (branje besedil). Večer je bil lani v živo oddajan na radijskem programu Ars in je vedno dobro obiskan.

 

V odboru si želimo oblikovati naslednje vrednote med književniki in književnicami: sobivanje, sožitje, sodelovanje in spoštovanje.

 

Za občni zbor SC PEN 30. 1. 2018 pripravila Tanja Tuma, Predsednica ŽO SC PEN MIRA

 

Comments are closed.