Poročilo o delu ŽO SC PEN Mira za leto 2016

Poročilo o delu ŽO SC PEN MIRA v letu 2016

 

 1. Prireditve slovenskih ustvarjalk v Sloveniji
 2. februar 2016 – Trubarjeva hiša Literature, Ljubljana: Pogovor s prvo prejemnico LN MIRA, Jolko Milič je vodila Tatjana Pregl Kobe.
 3. marec 2016 – tiskovna konferenca v prostorih PEN o prisotnosti literarnih ustvarjalk v učnih načrtih za pouk slovenščine ter položaju turških in kurdskih pisateljic v zaporu; napovedale smo tudi obisk predsednice mednarodnega PEN in prvi uradni sestanek PI WWC na Bledu. Moderirala Tanja Tuma, gostje dr. Katja Mihurko Poniž, dr. Milena Mileva Blažič in dr. Vita Žerjal-Pavlin.
 4. junij 2016 – pesniški večer Dvogovor v Planini, na vrtu Grajska štala med ruševinami planinskega gradu v sodelovanju z Društvom Haasberg – Škratovka. Pesmi so brale Alja Adam, Lidija Dimkovska, Miriam Drev, Breda Jelen Sobočan in Meta Kušar, povezoval Matej Juh.
 5. julij 2016 – Sprava in vojna v Brkinih; pogovor s Tanjo Tuma in Jolko Milič v krogu bralcev romana Češnje, bele in rdeče je vodila Magdalena Svetina Terčon.
 6. avgust 2016, Kosovelov dom v Sežani: o pesnicah Krasa in Primorske sta se ob podelitvi priznanja za častno občanko Sežane pogovarjali Jolka Milič in Magdalena Svetina Terčon. Moderirala Tatjana Pregl Kobe.
 7. september 2016 – Škocjan: dejavnost Mire in svoje literarno ustvarjanje sta predstavili Tanja Tuma in Miriam Drev ob otvoritvi Mednarodne filozofske delavnice KUD Apokalipsa, Pogum za dejanje, ki je potekala od 2. do 6. septembra, program www.kierkegaard-institute.si.
 8. september 2016 – Cankarjev dom, Ljubljana: 1. razpravo iz cikla Svoboda Mirine besede je moderirala dr. Ana Marija Sobočan, sodelovale pa Asja Hrvatin, Nika Kovač in Nina Pergar.
 9. september 2016 – Koper: v knjigarni Libris je nastopila nagrajenka LN MIRA za leto 2015 Ksenija Jus – – http://www.primorske.si/Novice/Kultura/V-Kopru-je–pripovedovala-in-prepevala–Ksenija-Ju
 10. november 2016 – Slovenski knjižni sejem, Cankarjev dom Ljubljana: nominiranke za LN MIRA za leto 2016 je na Pisateljskem odru predstavila Tatjana Pregl Kobe
 11. december 2016 – slovesna akademija in podelitev LN MIRA za leto 2016 – podeljeni sta bili dve nagradi v Narodni galeriji v Ljubljani. Nagrajenki, Silvana Paletti in Svetlana Slapšak in nominiranke so predstavljene v brošuri, ki jo je uredila Tatjana Pregl Kobe.
 12. december 2016 – Ljubljana, prostori PEN: tradicionalni literarni večer prvega ženskega Rotary kluba Ljubljana NIKE in ŽO SC PEN MIRA Z Almo v svet. Novo knjigo (Alma in njeni miški) in raziskovanje dela in življenja Alme Karlin je v pogovoru s Tanjo Tuma predstavila Jerneja Jezernik.

 

 1. Obiski tujih literarnih ustvarjalk v Sloveniji
 2. maj 2010 – V okviru blejskega srečanja smo javnosti predstavile prvo predsednico mednarodnega PEN Jennifer Clement ter izvedle prvi uradni sestanek mednarodnega ženskega odbora IPWWC na Bledu.
 3. november 2016 – Slovenski knjižni sejem, Cankarjev dom Ljubljana: Obisk in predstavitev francosko-romunske pesnice Linde Baros, pripravila in moderirala Barbara Pogačnik.

 

 1. Mednarodno delovanje ŽO SC PEN MIRA

Marca 2016 je izšla literarna revija Reibeisen, Das Kulturmagazin aus Kapfenberg, št. 33, v kateri so na pobudo dr. Barbare Simoniti svoja dela predstavile naslednje slovenske literarne ustvarjalke: Jerneja Jezernik, Veronika Simoniti, Verena Gotthardt, Tatjana Pregl Kobe, Stanislava Chrobakova Repar, Petra Kolmančič, Lia (psevdonim), Nina Zdouc, Meta Kušar, Klarisa Jovanović, Miriam Drev, Karin Cvetko Vah, Bogomila Kravos in Barbara Simoniti. Prevode so književnice financirale same, obiske pa so omogočili sponzorji in SC PEN v okviru mednarodne dejavnosti pri JAKRS. Ob promociji revije so ustvarjalke potovale na naslednja branja:

 1. april 2016 – Kapfenberg: Tatjana Pregl Kobe, Meta Kušar, Karin Cvetko Vah, Miriam Drev in Barbara Simoniti, moderirala Ivana Kampuš
 2. april 2016 – Dunaj: Miriam Drev, Meta Kušar, Barbara Simoniti in Klarisa Jovanovič – moderirala Ivana Kampuš
 3. maj 2016 – Prvi mednarodni sestanek ženskega komiteja, ki ga je otvorila predsednica mednarodnega PEN, Jennifer Clement smo zaključili z literarnim večerom štirih slovenskih pesnic: Miriam Drev, Mete Kušar, Barbare Simoniti in Maje Vidmar. Ob tej priliki je izšla dvojezična brošura Slovenske pesnice danes, ki jo je uredila Tanja Tuma.
 4. oktobra 2016 – Gradec: Verena Gothard, Veronika Simoniti, Barbara Simoniti in Klarisa Jovanovič, ki se je predstavila tudi kot glasbena interpretka.

 

Druge predstavitve ŽO SC PEN MIRA v tujini

 1. novembra 2016 – Večer v knjigarni Haček z naslovom Ali nas poznate? smo izvedle Jerneja Jezernik (moderatorka) in Ivana Kampuš, Sabine Buchwald, Luise Maria Ruhdorfer, Miriam Drev, Tanja Tuma in Meta Kušar.
 2. november 2016 – V okviru otvoritve razstave ob 90-letnici slovenskega PEN v Trstu sva v kulturnem delu z branji nastopili Evelina Umek in Tanja Tuma. Razstavo je organizirala Bogomila Kravos v sodelovanju z NUK in Patrizio Vascotto.

Dejavnost ŽO SC PEN MIRA na splošno

 1. oktober 2016 – Občni zbor ŽO SC PEN MIRA

V letu 2016 po odstopu predsednika kot posledica seksističnih izjav mlajši kritičarki v spletnem dopisovanju – za odstop je okrivil ŽO SC PEN Miro in sekretarko PEN Tanjo Tuma – se je v UO SC PEN pojavilo vprašanje, ali je MIRA kot odbor formalno ustanovljen in kakšnim pravilom podlega njeno delovanje, kdo je v članstvu in kdo odgovarja za razpored sredstev, ki jih MIRA prejme s strani financerjev. Tako smo vsemu članstvu PEN ne glede na spol poslale ponudbo, da s sprejemom Listine postanejo člani odbora. Odzvalo se je 15 članic in članov. Izdelali smo poslovnik delovanja, za kar smo najeli pravnika ter izbrali ožji upravni odbor in vodjo odbora.

V septembru 2016 se je Tanja Tuma udeležila kongresa mednarodnega PEN v Ourense, kjer je kandidirala za članico mednarodnega Upravnega odbora PEN in dosegla na volitvah drugo mesto, žal premalo za odbornico (30 od 70 glasov) ter mednarodnim delegatom javno predstavila vizijo, ki jo od ustanovitve spodbuja ŽO SC PEN MIRA – pomladitev članstva in organov PEN, uravnoteženost po spolu ter pomen lokalnih ženskih odborov za reševanje problematike vključenosti žensk v PEN in literarno dejavnost. Prav tako se je dogovorila, da se bo tudi v letu 2017 odvijal uradni sestanek ženskega mednarodnega odbora PI WWC na Bledu 10. 5. 2017 – tematika sovražni govor.

Literarna nagrada MIRA

Po treh letih smo na občnem zboru skladno s Pravilnikom o podeljevanju LN MIRA izbrali novo žirijo, in sicer: dr. Martina Ožbot (predsednica), dr. Bogomila Kravos, Marko Golja, Tatjana Pregl Kobe in nagrajenka prejšnjega leta.

V letu 2016 so bile za nagrado nominirane: Silvana Paletti (nagrajenka), Svetlana Slapšak (nagrajenka), Miriam Drev, Maja Gal Štromar, Polona Glavan, Alenka Jensterle Doležal, Erica Johnson Debeljak, Sonja Koranter, Mojca Kumerdej, Neža Maurer, Marija Pirjevec in Barbara Pogačnik. Informacijo in vzorčna besedila o nagrajenkah smo izdale v lični brošuri, ki jo je uredila Tatjana Pregl Kobe.

V odboru si želimo oblikovati naslednje vrednote na Slovenskem Parnasu: sobivanje, sožitje, sodelovanje in spoštovanje med spoloma.

Za občni zbor SC PEN 6. 3. 2017 pripravila

 

Tanja Tuma

Vodja ŽO SC PEN MIRA

www.mira.si

Comments are closed.