48. mednarodno srečanje pisateljev na Bledu

Letošnje srečanje pisateljev je potekalo od 10. do 14. maja leta 2016, uvod vanj pa so pripravili dijaki, ki so v okviru vodenega eseja pisali prispevke na temo Bogastvo drugega. Do postavljenega roka je prispelo 52 esejev s približno 20 srednjih šol. V okviru projekta so delegati mednarodnega PEN obiskali 5 srednjih in mednarodno osnovno šolo ter z učenci in dijaki govorili o vrednotah in pomenu PEN. Poleg članov iz različnih centrov PEN (skupno se je srečanja udeležilo 67 predstavnikov), so bili posebni gostje srečanja naslednji: predsednica mednarodnega PEN Jennifer Clement, izvršni direktor mednarodnega PEN Carles Torner, generalni sekretar mednarodnega PEN Takeaki Hori, pisatelj Mathijas van Boxsel in založnica Susan Curtis. Predsednico Jennifer Clement je skupaj s predsednikom SC PEN in odborniki sprejel tudi predsednik RS Borut Pahor.

V torek, 10. 5. smo v knjigarni Mladinske knjige Konzorcij pripravili predvečer srečanja, na katerem se je predstavil nizozemski literarni zgodovinar Matthijs van Boxsel s svojo knjigo Enciklopedija neumnosti, ki je mednarodna uspešnica, prevedena v 17 jezikov. V Sloveniji jo je izdala založba Sodobnost. Večer je vodil predsednik SC PEN Evald Flisar.

Uradno smo izvedli tri okrogle mize in eno odprto razpravo ter imeli dva sestanka dveh odborov mednarodnega PEN, t.j. Odbora pisateljev za mir in Ženskega odbora. Prva okrogla miza na temo Bogastvo drugega (moderirala je Tanja Tuma, pripravil Ženski odbor SC PEN Mira) je potekala v sredo, 11. 5. popoldne, ko se je na Bledu prvič tudi uradno sestal Ženski odbor mednarodnega PEN, na katerem je v razpravi sodelovala predsednica Jennifer Clement in predsednica PI WWC Elisabeth Nordgren. Prispelo je pet prispevkov, ki so objavljeni v zborniku, zapisnik sestanka ženskega odbora pa je v prilogi. Pomembno za ta sestanek je bilo dejstvo, da so na njem sodelovali tudi moški kolegi, kar je probleme pisateljic postavilo v bolj življenjski kontekst. Glavna misel predsednice Clement je bila, da je najhujša oblika cenzure ravno nasilje nad ženskami. Prvi dan srečanja se je zaključil z literarnim večerom, posvečenim slovenskim pesnicam Miriam Drev, Meti Kušar, Barbari Simoniti in Maji Vidmar. Večer sta povezovali in obogatili moderatorki Jasmina Rihar in Ifigenija Simonović.

V četrtek, 12. 5. so se pisatelji razpisali in razgovorili o temi, ki jo je moderiral predsednik SC PEN Evald Flisar z naslovom Neumnost kot temelj civilizacije. Uvodni referat je podal Matthijs van Boxsel, čigar knjiga Enciklopedija neumnosti, je služila kot izhodišče razmišljanjem udeležencem. Prispelo je 11 prispevkov, 9 jih je objavljenih v zborniku. Popoldne je bila na vrsti generalna skupščina Odbora za mir, ki jo je uvedel predsednik Tone Peršak. Poleg posnetka stanja in zaključkov (zapisnik v prilogi) je bilo pomembno tudi urediti predsedovanje odboru, saj je g. Peršak prevzel funkcijo ministra za kulturo RS. Začasno bo odbor vodil Marjan Strojan, pomagata pa mu Edvard Kovač in Tanja Tuma. Kot mednarodna podpredsednika pa sta bila izvoljena Jean Luc Despax (PEN Francija) in Xue Sheng (PEN Kanada in Neodvisni kitajski PEN). Popoldne in večer sta minila v literarnih branjih udeležencev v okviru 3. festivala Obrazi miru, ki so potekala na Bledu, v Vrbi, v Kamni Gorici, v Kranju, v Trzinu in v Ljubljani.

V petek 13. 5. smo srečanje začeli s tretjo okroglo mizo, ki jo je pripravil Odbor pisateljev za mir z naslovom Vsi smo migranti – terorizem vsepovprek. Uvodni referat je podal Tone Peršak, moderirala pa podpredsednica Teresa Cadete. V zborniku je objavljenih 8 prispevkov, ki se tematsko navezujejo na problematiko beguncev. Uradni del srečanja sta zaključila z odprto razpravo o terorizmu in svobodi izražanja starosta francoskega PEN Sylvestre Clancier in moderator Edvard Kovač. Po slovesni podelitvi priznanj srednješolcem in kosilu, so se udeleženci podali v Ljubljano, kjer so si ogledali nekaj znamenitosti ter prisostvovali otvoritvi razstave Svoboda besede: 90 let Slovenskega centra PEN. Razstavo je slovesno otvoril župan mesta Ljubljane Zoran Jankovič. Srečanje se je zaključilo z literarnim večerom s prvo predsednico mednarodnega PEN Jennifer Clement v NUKu.

Tradicionalnega sobotnega izleta se je udeležilo 20 udeležencev. Obiskali so Celje in si ogledali znamenitosti ter prisluhnili zgodovini mesta ter na Glavnem trgu brali poezijo in prozo za mir.

Letošnje srečanje lahko štejemo med bolj uspešne, saj je bila medijska pozornost vse dni izjemna. Številne intervjuje in pogovore so pripravili vsi glavni slovenski časopisi, nacionalna televizija in radio. Tako so teme odjeknile tudi v javnosti, saj so vse ključnega pomena za razumevanje in razvoj družbe. Srečanje so poleg Javne agencije za knjigo RS finačno podprli tudi številni sponzorji: župan Bleda, župan Ljubljane, župan Celja, podjetji Krka in poslovna šola IEDC ter seveda vse lokacije, kjer so se odvijali dogodki.

Pripravila Tanja Tuma

 

Comments are closed.